torstai 24. maaliskuuta 2016

Tipu-projekti saatiin päätökseen



Tuli- ryhmän yksi kevään projekteista oli Tipujen tekeminen. Projekti alkoi suunnitelulla. Jokainen lapsi sai suunnitella haluamansa muotoisen sekä mallisen Tipun. Hahmotelman avulla Tiput valmistuivat ja ne aseteltiin orrelle asustamaan. Projektin myötä Leirin päiväkoti haluaa toivottaa kaikille:
    Hyvää Pääsiäistä!















torstai 17. maaliskuuta 2016

Nyt tuli myrsky!


Päivänsäteen alle 3-vuotiaat lapset päästivät ilon irti varjojumpassa. 
Lapset kokeilivat pysyvätkö ilmapallot varjon päällä kun varjoa humpsuttaa, miltä tuntuu olla varjon alla kovassa tuulessa ja myrskyssä tai leppoisassa poutasäässä ja lopuksi varjosta tulikin riippumatto, jossa jokainen sai vuorollaan vauhdit. 


Lapset harjoittelivat varjojumpassa värejä, yhteistyötaitoja, yhteen hiileen puhaltamista, oman vuoron odottamista, toisen huomioonottamista ja motorisista taidoista esimerkiksi tasapainoa.

Jokaisella lapsella oli tärkeä tehtävä huolehtia omasta osiosta varjon reunalla, jotta ilmapallot eivät tipahtaneet. Mukavinta oli, kun ilmapallo tuli itseä lähelle ja silloin pallo olikin hauskaa napata käteen ja heittää jälleen varjon vietäväksi.
Kaikkein parasta pienistä oli mennä kokeilemaan,
miltä varjon alla tuntuu olla sen leijaillessa ylös ja alas.


* Päivänsäteellä ei ole käytössään salia, mutta liikuntaa lisätään arkeen tuomalla liikuntavälineitä lapsiryhmän tiloihin :) 

tiistai 15. maaliskuuta 2016

Satuhierontaa Aamukasteessa

Aamukasteessa olemme viettäneet joulun jälkeen satuhierontahetkiä.  Käytössä meillä on ollut Sanna Tuovisen (2014) kirja “Satuhieronta - läsnäolevan kosketuksen ja sadun taikaa”. Tuovisen mukaan satuhieronnolla tarkoitetaan satujen yhdistämistä kosketukseen ja kevyeen hierontaan. Satuhieronta on rentoutumista ja rauhoittumista, läsnäoloa ilon ja leikin kautta. Jo syksyllä ensisijaiseksi tavoitteeksi ryhmässämme asetimme sosiaalisten taitojen tukemisen. Satuhieronnan kautta opetellaankin juuri sosiaalisia taitoja, vahvistetaan itsetuntoa ja rakennetaan luottamussuhteita. Satuhieronnan avulla luodaan rauhoittavia hetkiä, joissa lapsi saa jakamatonta huomiota. (Tuovinen 2014, 12-13, 20.)

Olemme suunnitelleet satuhierontahetket kirjasta valitsemamme yksittäisen sadun teeman ympärille. Hetkeen on sisältynyt satuhieronnan lisäksi mm. aiheeseen liittyviä ryhmäyttäviä leikkejä. Lapset ovat pitäneet hetkistä kovasti ja kuvaavatkin satuhierontahetkiä seuraavasti:


"Satuhieronta tarkoittaa sellaista hierontasatua. Hierotaan ja samalla luetaan. Oli vuodenaika-satu ja leppäkerttusatu." 

”Satuhieronta on tosi hauskaa, siinä tulee muita leikkejä myös.”
”Vuodenaika-sadussa haravoitiin, silitettiin, tehtiin lumiukkoja, hypättiin suureen lehtikasaan, tehtiin lumilinna kaverin selkään.”  

”Leppäkerttu-sadussa käveltiin, tehtiin sadetta kaverin selkään 
ja leppäkerttu meni äitin luo.”

”Satuhieronta on kivaa, ku voi rentoutua.”

tiistai 1. maaliskuuta 2016

Monot jalkaan ja ladulle!

Helmikuussa olemme saaneet nauttia ihanista pakkaspäivistä lasten kanssa. Liekki- ja Tuli-ryhmässä olemme käyneet lasten kanssa hiihtämässä pienissä porukoissa. Samalla tavalla kuin luistelureissuilla lapset huolehtivat itse omien välineidensä kuljettamisesta hiihtoladulle todella hienosti. Monelle lapselle hiihtokerta oli ensimmäinen ja oli hienoa nähdä, miten uuden asian oppimisesta oltiin innoissaan.  





Lapset osasivat hienosti itse purkaa sukset paketista ja ryhtyivät itse laittamaan suksia jalkaan. Aikuinen auttoi siteiden ja sauvojen laitossa. Välineiden laiton jälkeen lapset saivat lähteä hiihtämään ladulle kukin oman taitotasonsa mukaan. Lapset lähtivät todella rohkeasti kokeilemaan omia taitojaan ladulla. 


Välillä kaaduttiin, mutta se ei menoa haitannut. Ylös noustiin reippaasti omin avuin ja matkaa jatkettiin.  


"Hauskaa oli, ku hiihettii nii pitkälle." -Adina-


"Kivaa oli, ku kaatu ja sit noustii ylös ja jatkettii hiihtämistä." -Helga-

"Mie en tykkää hiihtämisestä ku mie en harrasta sitä." -Niilo-



Hiihtoreissut kruunasi lämmin mehu, herkulliset keksit ja mukava yhdessäolo. 


Ladun varrella saimme kuulla muilta hiihtäjiltä paljon positiivista palautetta ja monet ihailivatkin sitä, miten jo pienet lapset on otettu mukaan ladulle. 

HYVÄ ME!